På alla arbetsplatser så är det viktigt att det råder god sammanhållning. Precis som det var en väsentlig del av skolgången att klasskamraterna kom väl överens med varandra så är det samma sak med jobbet.

Om alla är vänner med varandra, eller åtminstone kommer bra överens, så underlättar det arbetsprestationen för alla. Detta gäller naturligtvis även tvärtom; om sammanhållningen är dålig så kan det innebära att anställda går till jobbet med ångest i magen om morgnarna.

Nej, att de anställda mår bra och kommer bra överens är en viktig faktor för att arbetsmiljön skall bli så positiv och produktiv som möjligt.

Skaffa en enkel kaffekopp för alla anställda med en gemensam logo, text eller bild. Det kan låta nära nog banalt men faktum är att en så simpel sak som att alla har en gemensam typ av kaffemugg kan öka känslan av samhörighet.

Det blir ett föremål som representerar alla och företaget och man blir stolt att ha en sådan mugg i sin ägo. Sitter man i fikarummet med sin speciella mugg så blir man en del av gemensamheten.

Eftersom muggar har mycket yta finns det också plats att trycka saker som de anställda kan uppskatta lite extra.

Det kan var allt från ett gruppfoto till varje anställds individuella namn på muggarna, eller varför inte ett inbördes skämt som alla invigda kan skratta åt. Sådana småsaker kan göra stor effekt på sammanhållningen och man skall aldrig underskatta deras kraft.

Gör gärna en mugg i företagets färger så att de anställda lätt kan identifiera den i mängden. Om de dessutom får ett exemplar att ta med sig hem så fortsätter de positiva känslorna inför firman även på hemmaplan, och sammanhållningen styrks ytterliga.

Ingen annan har ju en sådan mugg, så att vara anställd på en viss firma representeras av en mugg från den.